Страници

ДАЙ СИ ШАНС

СЪВЕТИ ЗА ДОБРО ХРАНОСМИЛАНЕ

Нездравословното и неуравновесено хранене състарява и изхабява човека. За да бъде здрав, бодър и да стигне до дълбока старост, човек трябва да се грижи за храната си.
Човек не живее от това което изяжда, а от това което смила. Храносмилането започва от устата, където слюнката пропива всяка хапка и я прави годна за смилане.  ЗАТОВА  ХРАНАТА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ДОБРЕ РАЗДРОБЕНА.
Стомахът обича реда и започва да отделя соковете си в определен час. ЯЖТЕ В ТОЧНО ОПРЕДЕЛЕН ЧАС.
Когато се храните приемайте малко течности. Храносмилането се затруднява при поемането на големи количества течности. ПО-ДОБРЕ Е ДА СЕ ПИЕ МЕЖДУ ОТДЕЛНИТЕ ХРАНЕНИЯ, КОГАТО СТОМАХЪТ Е ПРАЗЕН.
Грешка е да се мисли, че след ядене човек трябва да се раздвижи, за да се намести храната. Напротив храносмилането се затормозява. СЛЕД ЯДЕНЕ СИ ПОЧИВАЙТЕ, ПОЛЕГНЕТЕ ЗА 15 - 20 МИНУТИ, АКО Е ВЪЗМОЖНО.
От голямо значение  е не само какво се яде, но и как се яде. В нашето забързано ежедневие и натоварен  работен ден, много хора се хранят набързо и в движение, което води до разстройване на храносмилателния апарат - диспепсия, ентерит, а след време и затлъстяване. ЗАТОВА ЯЖТЕ БАВНО.
Количеството не прави качеството. Съвременния човек  поема големи количества храна, което е оправдано само ако се върши усилена физическа дейност. С течение на годините натрупаните излишъци от храна започват да напомнят за себе си с различни неприятности и заболявания. СЛЕДВАЙТЕ ЗЛАТНОТО ПРАВИЛО: " МЪДРИЯТ СТАВА ОТ МАСАТА ПОЛУГЛАДЕН "
За да е качествена и полезна храната трябва да е прясна. Всяка храна която е престояла и остаряла при храносмилането отделя много отрова. ЯЖТЕ САМО СЪВЪРШЕНО ПРЯСНА ХРАНА.
Добрата храна трябва да е РАЗНООБРАЗНА.

ДАЙТЕ СИ ШАНС - СЛЕДВАЙКИ ТЕЗИ СЪВЕТИ, ДА СЕ РАДВАТЕ НА ОТЛИЧНО ЗДРАВЕ, ЕНЕРГИЯ И РАБОТОСПОСОБНОСТ, ЖИЗНЕНОСТ И ДЪЛГОЛЕТИЕ !

Няма коментари:

Публикуване на коментар