Страници

ДАЙ СИ ШАНС

ВЕГЕТАРИАНСКИ ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ

Много хора по света са избрали вегетарианството за свой хранителен режим.Едни по убеждения, че е недупостимо да се убиват животни  за да служат за храна на хората, други по религиозни, философски или здравословни причини.
Вегетарианството е система за хранене която разрешава употребата само на растителна храна.Във вегетарианската система на хранене има няколко хранителни режима.
*яйчено-млечен-вегетариански режим - може да се консумират яйца, мляко и растителна храна
* млечен-вегетариански режим - само мляко и растителна храна.
* строг вегетариански режим - само растителна храна.
* суровоядство - консумира се растителна храна без всякаква термична обработка.
* плодов хранителен режим - приемат се само плодове, сурови или печени, или сушени.
Обмяната на веществата  при хранене с растителна храна слабо се отличава от обмяната при смесен режим на хранене.Азотното равновесие в организма се поддържа като се заменят белтъчините на месото с белтъчините на бобовите храни, ядките, отчасти зърнените храни и оризът. Вегетарианската храна оказва алкализиращо действие върху организма  и успешно се противопоставя на образуването на киселини в стомаха.
За покриване потребностите на организма от белтъчини и калории трябва да се приема по голямо количество като обем храна. Обемността на вегетарианската храна е сигурно средство срещу преяждането. За да не се претоварва храносмилателната система трябва да се приема по често храна и в по малки обеми.
Вегетарианския режим на хранене е особено полезен при някои видове заболявания като-проблеми с бъбреците, диабет, затлъстяване, подагра /да се избягват бобовите храни/, сърцето, черния дроб и жлъчката /да се избягват сухите варива и сушените плодове/, алергии и кожни заболявания.
Суровоядството спомага при проблеми с нервната система, хроничен запек, атеросклероза.
Консумирайки растителна храна ние помагаме на организма си да се справи с редица проблеми които са ни измъчвали и пречили да водим един пълноценен здравословен живот

ДАЙТЕ СИ ШАНС ДА БЪДЕТЕ ЗДРАВИ, ДОВОЛНИ И ЩАСТЛИВИ ОТ ЖИВОТА СИ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар