Страници

ДАЙ СИ ШАНС

ИСКАШ ЛИ.....?

Искаш ли тялото ти да е стройно, сърцето младо, стомахът здрав и умът блестящ ? Всеки ден СУРОВИ ЯДКИ  яж!
Суровите ядки се определят от специалистите по здравословно хранене, като една от храните с най-полезно здравословно и лечебно действие.. Ядките от орех, лешник, бадем, фъстък, а също така  и голи слънчогледови семки, тиквени семки, сусам, ленено семе са богат източник на  ценни хранителни вещества. Витамините и минералите  които се съдържат в тях се усвояват 100% от организма. В суровите ядки биологично ценни са мазнините, поради високото съдържание на ненаситени мастни киселини в тях. Имат исключително богат състав от микроелементи, витамини А, В1, В2, В6,  Е. Въглехидратите са предимно полизахариди и хранителни влакнини. Като основни качества на суровите ядки, може да изтъкнем незаменимата им роля на доставчици на белтък в организма, като антиоксиданти против стрес и стимулиране на имунната система, с тяхна помощ се усвоява и по ефективно калция в организма. Друг ценен компонент в ядките е фолиевата киселина която е необходима за клетъчното деление  и за образуването на червените кръвни телца.

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ И ПОЛЕЗНО ДЕЙСТВИЕ НА СУРОВИТЕ ЯДКИ

  ОРЕХ -  в 100 гр. ядки / белтъчини-15, мазнини-65, въглехидрати-14, калории-654/
Ядките на ореха са богати на белтъчини, мазнини, минерални соли, витамини от В-група и много микроелементи. Оказват полезно действие при сърдечни заболявания, проблеми с черния дроб, диабет,понижават нивото на холестерола, при лабораторни изледвания са открити  и вещества способни да намалят растежа на туморни клетки. Един орех добавен в сутрешната закуска ще спомогне да се заредите с нужната доза  енергия за деня, също така е добре да се добавя и към салати, студени супи и обезмаслени млечни продукти. Препоръчителна доза за  деня до 50 гр. самостоятелно или  микс от сурови ядки.

ЛЕШНИК - в 100 гр. ядки /белтъчини-14, мазнини-61, въглехидрати-13, калории-670/
Лешниковите ядки са богати на протеини и витамините Е, В1, В6, В9. От минералите е най-голям процентът на калций и желязо, съдържащият се в тях йод е особено полезен при хора страдащи от ендемична гуша. Употребата на лешникови ядки е изключително полезна при проблеми с костната система, кръвообращението и неврологични оплаквания. Цели или счукани подобряват вкуса на овесените ядки или плодови салати.
Препоръчителна доза за деня до 50 гр. в ястия, самостоятелно или микс от ядки.


БАДЕМ - в 100 гр. ядки /белтъчини-15, мазнини-56, въглехидрати-17, калории-650/  
Ядките от бадем съдържат белтъчини, мазнини, желязо, калций и витамини от групата В и Е витамин. Оказват благотворно влияние при възпаление на стомаха, подобряват храносмилането и успокояват лигавицата, понижават киселините в стомаха. Отличен вкус придобиват ястията приготвени с тях.
Препоръчителна доза до 50 гр. на ден, в ястия, самостоятелно или микс от ядки.

ФЪСТЪК - в 100 гр. ядки /белтъчини-26, мазнини-46, въглехидрати-18, калории-610/
Фъстъкът има високо съдържание на хранителни влакна. Източник е на фолиева киселина, бързо създава усещане за ситост и за това е предпочитана храна  от много хора в артистичния бранш. При лабораторни изследвания е установено, че има наличие на веществото "ресвератрол" във фъстъчената ядка, което предотвратява образуването на тромби и пази артериите. Друго полезно действие на фъстъка е да регулира стойностите на кръвната захар, да подобрява паметта и да понижава нивото на холестерола.
Препоръчителна доза на ден 50 гр.

СЛЪНЧОГЛЕДОВО СЕМЕ - в 100 гр. ядки /белтъчини-21, мазнини-55, въглехидрати-14, калории-620/
Голите семки съдържат витамини А, Е, В1, които отговарят за жлезите с вътрешна секреция, очите и кръвоносните съдове. Богати са на минерали - манган, магнезий, селен , мед и фосфор. Съдържат мастни киселини омега 3. Оказват благотворно действие върху целия организъм.
Препоръчителна доза за деня до 50 гр.

ТИКВЕНИ СЕМКИ - в 100 гр. семки / белтъчини- 33, мазнини- 45, въглехидрати13, калории-603/
Голите тиквени семки са богати на микроелементи, които спомагат за прочистването на кръвта, активизират сърдечната дейност, подобряват паметта, намаляват умората, повишават имунитета. Едно от най-добрите народни средства  при проблеми с простатата.
Препоръчителна доза 50 гр.

СУСАМ - в 100 гр. семе / белтъчини-18, мазнини-50, въглехидрати-23, калории- 573/
Сусамът съдържа висши мастни киселини , голямо количество фолиева киселина. Минерали, желязо, магнезий, цинк. Полезно действие има при жени в менопауза и при безплодие у мъже. Повлиява благотворно сухата кашлица. Добро средство при остеопороза, анемия и запек.
Препоръчителна доза до 50 гр дневно.

ЛЕНЕНО СЕМЕ - в 1 с.л. / белтъчини-1, мазнини-3, въглехидрати-2, калории-378/
Лененото семе е богато на витамин Е и А, мастни киселини омега 3 и омега 6. Полезно е за правилната обмяна на веществата, за перисталтиката на стомаха. Отлично средство за борба със затлъстяването, високото кръвно и атеросклерозата.
Препоръчително е 1 с.л. счукано семе да се кисне 2 часа във вода и след това да се употребява.

Това са основните сурови ядки и семена които се предлагат на нашия пазар, като към тях може да прибавим и ядките от кашу които също съдържат доста витамини и минерали , полезни за организма ни. Хубавото е че вече доста фирми ( стънинек )  пакетират и предлагат в търговската мрежа сурови ядки и семена, в различни разфасовки,  самостоятелно или като микс от различни ядки, а някои предлагат и микс от ядки + сушени плодове, една превъзходна комбинация за здравословно хранене.

ЗДРАВОСЛОВНАТА ХРАНА Е ПЪТЯТ КЪМ НАШЕТО ЗДРАВЕ И ДОБРО САМОЧУВСТВИЕ
 ДАЙ СИ ШАНС ! .

Няма коментари:

Публикуване на коментар